Cairns Botanic Gardens Visitors Centre


Conceptual Framework:
We set-out to design a “green” building which represents a paradigm shift for Cairns, moving away from the conventional building vernaculars toward new and progressive solutions that can be applied anywhere on a tropical latitude. There was a collective desire to attract both national and international attention, which would also aid in creating new opportunities and connections to existing facilities, communities and groups.

Public and Cultural Benefits:
A new, iconic gateway into the botanic gardens and tanks arts centre precinct – “a democratic public space under-cover” – a challenging new architecture for the tropics which will act as an attractor to assist Cairns in its mission to be seen as a progressive city nationally and globally significant.

Relationship of Built Form to Context:
Council called for the building to be long, low and blending seamlessly with the surrounding environment (ideally invisible). We proposed a design which literally reflects the gardens as camouflage for the building with visual effect similar to the suit as worn by the alien hunter in the original 1987 Predator film. We sited the new building to straddle and activate the pedestrian promenade linking the gardens with the Arts Centre, acting as an open and flexible conduit into the interpretive and performative spaces.

Program Resolution:
The functional brief was very tight for the allotted site and constrained by existing paths, roads, easements, mature trees and a gradient that made the delivery of universal access particularly challenging.
The northern block contains the café terrace and opens to the major interpretation display and information space.
The southern block is an office building for council staff with a naturally ventilated corridor serving a linear sequence of cellular office spaces that all open out to the shared staff terrace on the south. This thin plan configuration encourages maximum use of passive cross-ventilation, augmented by efficient ceiling fans. Individual AC control when combined with an insulated internal thermal mass helps to minimise annual energy use through a mixed mode operation.

Integration of Allied Disciplines:
The project team had a collective desire to develop a world-class ESD, flexible office and mixed use public facility which wasn’t reliant on complex technological solutions or costly maintenance. We collaborated closely with council’s public artist to incorporate art glass within the glazed promenade facades.

Cost/Value Outcome:
The client engaged in the choice of costed design strategies for the planning and form. There were significant mutual benefits such as the non-briefed inclusion of the informal amphitheatre as an alternative to excessively high retaining systems. The project was delivered on budget.

ESD initiatives include solar panels for feedback into the energy grid, stormwater harvesting tanks, mixed mode air-conditioning systems, low energy light fittings throughout, low water usage fittings, long life cycle efficiency materials and construction, solar treatment to all windows, naturally ventilated circulation corridors and shaded exposed thermal mass internally.

Response to Client and User needs:
Cairns Regional Council sought challenging new architecture for the tropics to act as an attractor, which has since been successfully attracting attention.